Falende goede voornemens

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 05:21

18 januari, Blue Monday, officieel de meest deprimerende dag. We hebben het helemaal gehad met die donkere dagen en de vakantie duurt nog zo lang. Onze goede voornemens zijn al lang vergeten en weer ingenomen door oude slechte gewoonten. En net daar wil ik het graag over hebben in deze blog, over hoe je erin slaagt om een goed voornemen te laten slagen, om echt verandering te boeken.

Verandering komt van binnenuit, het is meer dan wilskracht alleen

Een betere work-life balance, een gezondere levensstijl, minder piekeren, … Het zijn maar enkele voorbeelden van populaire goede voornemens die we bij nieuwjaar beloven aan ons zelf. Echter na 3 weken hervallen we in oude gewoonten. Hoe komt dat? Waarom is verandering zo moeilijk door te voeren? “Heb ik niet voldoende wilskracht? Ben ik te zwak?” Stel jezelf gerust, meer dan 70% van alle intenties van verandering mislukken. Het heeft zeker niets te maken met wilskracht. Verandering is éénmaal moeilijk en pijnlijk.

Verandering is meer dan het aanpassen van gewoonten, verandering is meer dan je ziet aan het oppervlakte. Echte verandering komt van binnenuit. En om deze verandering door te voeren is het noodzakelijk dat je enkele fasen doorloopt.

lifecoach an wauters

 

Alvorens we onszelf een belofte maken tot verandering, ervaren we een bepaalde druk in onze huidige situatie. Deze druk kan zowel van binnen als van buiten komen. Van binnenuit ontstaat er een verlangen, een wens. De wilskracht zeg maar. Maar van binnenuit kan ook een moeten ontstaan, doordat het lichaam signalen geeft waarin verandering noodzakelijk is. Druk van buiten uit zijn verzoeken van werkgever, familie, partner. Druk van buiten uit kan ook dwingend zijn, zoals bijvoorbeeld de Corona-crisis in 2020, een ontslag of een relatiebreuk.

loslaten

 

Nadat we in de eerste fase een druk, een stress, een ongemakkelijkheid hebben ervaren, volgt de moeilijkste fase, namelijk de fase van loslaten. Wanneer we een nieuwe gewoonte integreren, is het belangrijk om te weten dat we eerst oude gewoonten moeten loslaten, dat we ruimte moeten maken voor wat nieuws. In de meeste veranderingsprocessen loopt het in deze fase mis. We denken het oude los te laten, maar we zijn eenmaal gewoonte dieren en gaan snel teruggrijpen naar het oude bekende. Hoe groter de druk in fase 1 is, hoe groter de slaagkans.

onzekerheid

 

Nadat we de loslaat-fase hebben doorlopen, komen we in een fase van leegte. Het oude is losgelaten, echter het nieuwe is nog niet gecreëerd. In deze fase kunnen we ons heel onzeker voelen en verlangen naar het oude. Echter door de emoties in deze fase toe te laten, komen we in contact met onze innerlijke kracht. Door in deze fase emoties toe te laten, worden nieuwe behoeften helder en duidelijk. En deze behoeften zijn de voedingsbodem voor echte verandering.

trial & error

 

 

Met onze nieuwe behoeften goed in het vizier, kunnen we gaan bouwen aan een nieuwe realiteit. In deze fase gaan we experimenteren en nieuwe dingen ontdekken. In deze fase komen we in een positieve energie en ontstaat er weer hoop na een onzekere periode.

nieuw begin

 

 

Meerdere probeersels uit de trial & error fase worden geëvalueerd en bijgestuurd. Nieuwe gewoonten en patronen ontstaan. In deze fase zijn we aangekomen bij een succesvolle verandering. Met trots kijken we terug op een geslaagd veranderingsproces. Met het correct doorlopen van al deze fasen, behoren falende “goede voornemens” tot het verleden.


innerlijke rust

In mijn coaching praktijk  gebruik ik zowel bij loopbaanbegeleiding, life coachings als burnout begeleiding, deze fasen als leidraad voor coachings trajecten. Ik loods je stap voor stap door elke fase. Ik geef je tools en handvaten om te reflecteren. Je gaat op een veilige manier naar binnen. Je connecteert met dieperliggende behoeften en gaat van daaruit nieuwe perspectieven creëren.

Wanneer jij klaar bent om jouw verandering van binnenuit aan te pakken, ben je van harte welkom. Laat je gegevens hieronder achter en ik neem graag contact met je op.

Liefs

An Wauters Delighted

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.