Waarom coaching nu belangrijker is dan ooit ervoren.

Gepubliceerd op 10 april 2020 om 12:15

Vanmorgen werd ik wakker met hoofdpijn, een knoop in mijn maag en gespannen bovenbenen. Ondanks dat we de laatste weken eigenlijk wel een leuke tijd hebben gehad ( een fietstochtje door het bloesemrijke Haspengouw, extra tijd om paard te rijden, fijne gezinstijd, …) blijkt dat mijn lichaam aangeeft dat ik last heb van stress.

In deze tijden is het heel normaal dat je lichaam stress-signalen alarmeert. De sfeer die in grootwarenhuizen hangt, de economische onzekerheid, de voorzichtigheid van mensen, de berichtgeving via de actualiteit, … het zijn één voor één prikkels die we (onbewust) opnemen en opslaan in ons systeem. Ook al focus je je op het positieve, we kunnen de huidige omstandigheden niet negeren.

Toen ik bovenstaande grafiek zag voorbijkomen van Professor Psycholoog Elke Van Hoof, besefte ik dat we ons niet enkel voor Covid-19 moeten beschermen, maar dat we ook waakzaam moeten zijn voor de lange termijn schade die ons stress hormoon cortisol kan aanrichten.

Op korte termijn zorgt stress voor oa een droge mond, verhoogde transpiratie, spierspanning, verstoring in de vertering, … Een aanhoudend cortisol gehalte zorgt op middellange termijn voor oa hoofdpijn, rugklachten, verhoogde bloeddruk,... Wanneer de stress ononderbroken aanwezig is in je systeem, ontstaan er symptomen zoals burn-out, depressie, … die een lange periode van herstel vragen.

Echter zover hoeft het niet te komen


Echter zover hoef je het niet te laten komen, wanneer je waakzaam bent en goed luistert naar je gedachten en je lichaam kan je je beschermen. Vanuit mijn expertise als stress & burnout coach deel ik met veel enthousiasme tips hoe je je mentaal kan beschermen tegen de onrechtstreekse bedreiging van covid-19.

1. Wissel perioden van inspanning af met periode van ontspanning.

Wanneer je voelt dat je lichaam continue onder spanning staat (bv door berichten uit de actualiteit of doordat je je zorgen maakt over je gezondheid of je job), maak bewust plaats voor ontspanning. De invulling van deze ontspanning is voor iedereen anders en persoonlijk. Belangrijk in deze tijden is dat je jezelf deze ontspanning gunt en dat je tijdens deze ontspanning je gedachten stress-vrij kan maken.

2. Wees bewust van je gedachten.

Momenteel heeft iedereen wel eens gedacht aan het meest pessimistische scenario. Wanneer dit scenario vaker naar boven borrelt, is het belangrijk dat je je gedachten gaat uitdagen.

- Wat is je grootste angst? De dood, een inkomen, jobzekerheid,…

- En wat zijn de zekerheden die je wel hebt?

3. Maak ruimte voor emoties.

Wanneer je wordt geconfronteerd met verdriet, met angst, met boosheid, … geef een expressie aan deze emotie. Negeer ze niet zodat je deze emoties geen jaren lang hoeft mee te sleuren in een denkbeeldig rugzakje.

4. Blijf bewust van je eigen potentieel.

Ook al sta je vandaag even op non-actief, blijf bewust van je eigen talenten, ken je waarden en normen, je drijfveren zodat je je zelfvertrouwen niet verliest.


 

Als life coach, als loopbaancoach of als burn-out coach help ik je graag met deze tips. Tijdens een (momenteel online) coachingstraject geef ik je mindfulness oefeningen, worden je onbewuste gedachten uitgedaagd zodat er ruimte komt voor nieuwe gedachten, leer ik je een expressie te geven aan emoties en help ik je met het verder uitstippelen van jouw loopbaan.

Voor meer info check:

https://www.be-delighted.be/individu

 

Naast bovenvermelde tips blijven beweging, een gezonde voeding, sociaal contact en een goed slaapritme onontbeerlijke elementen om ons stress hormoon “cortisol” onder controle te houden.

Zorg goed voor jezelf.

Liefs

An Wauters Delighted


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.