Is burnout een kans voor verandering?

Gepubliceerd op 12 december 2019 om 22:12

In 2019 wordt het aantal diagnoses op burn-out geschat op 28.000 werknemers. 30% hiervan zal langer dan 1 jaar afwezig zijn van het werk wat zorgt voor een maatschappelijke kost van 2 miljard euro. 1 op de 5 werknemers loopt risico op een burnout. Forse cijfers die we niet meer kunnen negeren en waar we een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor mogen nemen.

 

 

 

Burnout, stress, spanning,…

Is spanning typisch voor ons tijdperk? Wordt er vandaag meer gevraagd op de werkvloer dan 200 jaar geleden? Is onze maatschappij veeleisend? Waarom vindt deze epidemie net nu plaats?

Is het mogelijk dat de golf van burnouts in onze maatschappij een uitnodiging is voor verandering?

Burnout is een gevolg van stress, dus laten we beginnen met een definitie te geven van stress: stress is een reactie op een prikkel die spanning veroorzaakt.

Stress is een reactie op een prikkel die spanning veroorzaakt

 

 

In feite is stress een overlevings- of beschermingsmechanisme die ons aanzet tot actie: om te vluchten, vechten of in freeze modus te gaan wanneer we impulsen krijgen die buiten onze comfortzone liggen. Echter wanneer we bewust omgaan met deze impulsen, beseffen we dat deze prikkels enkel een trigger zijn, een kans om te veranderen, om ons te ontwikkelen als mens.

Stress 4000 jaar geleden? Een beschermings-mechanisme om te overleven en te evolueren

 

4000 jaar geleden in de oudheid, aan het begin van de menselijke beschaving, was er ook stress. Overleven in barre weersomstandigheden, hongersnood trotseren of leven in de nabijheid van wilde dieren, … Wanneer de mens een wild dier tegen kwam kon hij vluchten, vechten of bevriezen, echter stress bracht de mensheid in beweging. Stress zette de mens aan om wapens te gaan maken om zichzelf te beschermen of om op jacht te gaan en zijn gemeenschap te voorzien van voedsel.

Door de stress van de industriële revolutie werd de middenstand geboren

 

200 jaar geleden, tijdens de industriële revolutie, had de werknemer stress op de werkvloer. Kinderarbeid, werkweken van 6 dagen of werkdagen van 12u, zonder autonomie, feedback of afwisseling. Vanuit stresserende werk-omstandigheden werden werknemers-organisaties opgericht of kwam er een golf van individuele ondernemers tegen het kapitalisme (de middenklasse werd geboren).

De arbeidsmarkt anno 2020

 

We hebben nog nooit zoveel comfort gehad, flexibele uren, communicatie-middelen, autonomie, feedback,… echter staat de werknemer anno 2020 zo hard onder stress dat we massaal in burnout sukkelen.

Welke verandering vraagt dit tijdperk aan ons? Wat heeft de gemiddelde werknemer nodig vandaag? Weten we vandaag wat we echt nodig hebben of krijgen we teveel afleiding?

 

  • Hoe gaat het met jouw materiële comfort? Heb je een woning, verwarming, kledij, een wagen, eten, …? Worden je basisbehoeften bevredigd of wil je meer?
  • Hoe gaat het met je gezondheid? Hoe goed luister je naar je lichaam wanneer het een signaal geeft? Wanneer je ziek wordt of minder energie hebt? Neem je medicatie om door te blijven gaan of zorg je voor jezelf door even wat gas terug te nemen?
  • Hoe gaat het in de liefde? Ga je echt in verbinding met elkaar of lig je in bed te scrollen op facebook? En hoeveel echte vrienden zijn er waartegen je kan vertellen hoe het echt met je gaat, open en eerlijk?
  • Wanneer voel jij jou gewaardeerd of wanneer geef je waardering aan anderen? Moet deze waardering gegeven worden in geld of een bonus of volstaat een eenvoudig schouderklopje en een oprechte dankjewel?
  • En wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan dat je nooit eerder deed? Wat betekent persoonlijke ontwikkeling voor jou? Betekent dat die begeerde promotie of kan je genieten van het beleven van een nieuwe hobby of simpelweg een wandeling in een bos waar je nooit eerder was?

Hoe gaat het met je?

 

 

In een van de rijkste landen ter wereld, heeft de gemiddelde Belgische werknemer geen te kort om zijn basis behoefte te vervullen. We hebben een van de beste sociale vangnetten ter wereld. Onze grootste bedreiging zit hem in de afleiding, alles is mogelijk, alles is zichtbaar en alles is bereikbaar. De werknemer anno 2020 wordt gevraagd om bewust te leven, bewust te zijn van zijn persoonlijke behoefte en trouw te blijven aan zijn eigen talenten, zijn eigen normen en waarden, zijn eigen dromen,…

Om van daaruit het leven te creëren en te leiden waarvoor hij bestemd is.

Liefs

An Wauters Delighted