De zonnewende, als teken van hoop

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 13:33

21 december, de dag dat het noordelijk halfrond zich weer kantelt richting de zon, het moment dat de dagen weer langer worden. Wellicht niet toevallig dat we in deze periode van het jaar een boom in huis halen en vol met lichtjes hangen. De nood om te connecteren met de natuur (op voorwaarde dat je niet kiest voor een plastieke boom) en de behoefte aan licht, aan vitamine D, aan warmte en gezelligheid.

Het is de donkerste periode van het jaar en dat slaat op ons gemoed. Want wij mensen, wij hebben nood aan licht en warmte. In deze blog geef ik je tips hoe je je mentaal wapent in deze donkere periode, hoe je kan blijven kijken naar het leven vanuit een roze bril.

An Wauters
mindfulness

Wees leider van je gedachten

 

Dagelijks produceren je hersenen meer dan 100.000 gedachten. Deze gedachten beïnvloeden jouw emoties, hoe jij je voelt. Belangrijk om weten is dat niet alle gedachten die voorbij komen even waardevol zijn. Handig om weten is dat je gedachten kan uitdagen. In ieders hoofd zit een pessimist, een angsthaas,  een egotripper, maar ook een optimist, een volhouder, een levensgenieter. Het is aan jou om te beslissen wie je het meeste aandacht schenkt. Weet dat alles waar je aandacht aan geeft, zal groeien.

stress

Wees bewust van je stress mechanismen, je coping strategieën.

 

Wanneer je je niet veilig voelt in een bepaalde situatie, wanneer je je gestresseerd of bedreigd voelt, gaat je stress mechanisme in gang treden. Elke persoon heeft zijn unieke manier om te reageren op stress: vluchten van het probleem of vechten tegen het probleem zijn de meest duidelijke en herkenbare mechanismes. Heel hard je best gaan doen, gaan volgen, je klein maken, je groot maken, gaan piekeren, gaan overdenken, … zijn voor velen eerder onbewuste stress reacties. Belangrijk is dat je je bewust bent wanneer je handelt vanuit een coping strategie dan wel vanuit je pure zijn of je natuurlijke kracht.

zelfvertrouwen

Investeer in zelfvertrouwen.

 

 

Zelfvertrouwen is het fundament van je zijn. Hoe sterker je fundament, hoe veerkrachtiger je moeilijke periodes doorstaat. Maak eens tijd voor een talenten-analyse. Reflecteer over alle projecten die je tot een goed einde hebt gebracht. Wat was je inbreng en wat was het resultaat. Wees trots op jezelf. En vooral beloon jezelf.

loslaten

Respecteer je grenzen

 

Niet alle hindernissen in het leven kunnen we nemen. Niet alle verantwoordelijkheden kunnen we dragen. Niet alle veranderingen kunnen we bijsturen of beïnvloeden. Soms is het ook goed om ons bewust te worden van onze grenzen, te accepteren en los te laten. Ons lichaam is een goede barometer wanneer het gaat over grenzen aangeven. Hoofdpijn, rugklachten, spierpijnen, ontstekingen, … zijn vaak stress gerelateerde symptomen. Het lichaam functioneert in deze vaak als bemiddelaar tussen hoofd en gevoel, tussen willen en verlangen, tussen doen en zijn.

perspectief

Blijf dromen

 

Vooruitgang, perspectieven creëren, doelen formuleren, … dat is wat de mens het meest onderscheidt van het dierenrijk. Het maakt ons blij, het geeft ons energie, het geeft ons de motivatie om aan de dag te beginnen. Volgende week gaan we met een nieuw jaar van start. Wat wil je graag bereiken in 2021 en hoe ga je deze doelen bereiken?

Vanaf 21/12, de zonnewende, worden de dagen weer langer, meer licht, lichter, lichter in je hoofd, lichter in je gevoel, lichter in de toekomst.

Wanneer je op zoek bent naar tools of handvaten om met deze tips op een dieper niveau aan de slag te gaan, ben je van harte welkom voor een coaching sessie met paarden, voor een talenten-analyse of zelfs voor een informele vrijblijvende babbel.

Liefs

An Wauters Delighted

Graag eens kennismaken? Laat hieronder je gegevens achter en ik contacteer je graag


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.