Zelfvertrouwen: ik voel, ik doe, ik denk, ik ben

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 14:36
An Wauters Delighted

“Mijn zelfvertrouwen is gecrasht, mijn denken en voelen zitten niet meer op 1 lijn, ik ben niet meer in staat om nog actie te ondernemen. Ze zeggen dat de paarden de spiegel zijn van de ziel. Kan je me helpen om weer innerlijke rust te vinden mogelijk via een coaching met paarden?”

Deze mail zat vorige week in mijn mailbox. Een succesvolle ondernemer die even het noorden kwijt was. Na een telefonisch intake gesprek voelde ik dat de persoon zeer rationeel was, dat zijn ratio enorm ontwikkeld was. Na overleg besloten we om aan de slag te gaan met zijn intuïtie.

In een ideale wereld laten we ons denken en onze intuïtie samenwerken, tot 1 besluit komen om van daaruit te handelen. Wanneer het denken en voelen en handelen op 1 lijn staat, zijn we congruent, komen we authentiek over en verhogen we onze aantrekkingskracht.

Wat is intuïtie?

 

In deze blog vertel ik wat meer over intuïtie:

Wat is intuïtie?

Welke vormen kent intuïtie?

Hoe intuïtie ontwikkelen?

Wat levert een goede intuïtie me op?

intuïtie

Wat is intuïtie?

Volgens de dikke Van Daele is de definitie van intuïtie het onmiddellijk als bij ingeving verkregen inzicht in het wezen van de dingen. Het is een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren om gaat.

Intuïtie is het tegenovergestelde van ratio, het beredeneerd denken, het analytische, het planmatige. Onze huidige maatschappij is sterk “evidence based” gestuurd. We hebben de voorbije decennia hard ingezet op wetenschap, onderzoek en analyse. En dit heeft vanzelfsprekend een doorstroming naar onze huidige manier van leven en werken.

Welke vormen kent intuïtie?

De meeste gekende vorm van intuïtie is het weten, het onmiddellijk bij ingeven verkregen inzicht. Echter intuïtie kan meer zijn, het is het luisteren naar je eigen gevoel, het exploreren naar de signalen uit je onderbewustzijn. Intuïtie kan in verschillende vormen komen:

  • gevoelens aangestuurd door signalen uit je lichaam: bijvoorbeeld buikgevoel, hartkloppingen, zware benen, gebalde vuisten, …
  • beelden die voorbij komen wanneer je mediteert
  • dromen 

 

Hoe intuïtie ontwikkelen?

 

spiegel van de ziel

Intuïtie is een taal. Net zoals een vreemde taal leren, begrijpen, spreken, zoals bijvoorbeeld Frans,  vraagt dit tijd en oefening. Voor intuïtie maak je tijd.

Ons ratio is sterk ontwikkeld, dus als we aan de slag willen gaan met intuïtie, is het belangrijk om ons denken tot rust te brengen. Via meditatie, door tijd door te brengen in de natuur of door lange tijd te sporten verlagen we onze hersenactiviteit. Wanneer het rustig wordt in ons hoofd, komt er plaats voor de taal van het gevoel, de intuïtie.

Naast tijd heb je ook oefening nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een cursus Frans volgt, is het fijn dat je een gespreksmaatje hebt om mee te oefenen. Met intuïtie is dit net hetzelfde. Je omringen door gelijkgestemden en openstaan voor nieuwe vormen van communicatie gaat het ontwikkelen van je intuïtie zeker een boost geven.

Wat levert een goede intuïtie me op?

Niet alle beslissingen die we in het leven nemen, kunnen we vanuit ratio doen. We kunnen niet alles onderbouwen, bewijzen, de toekomst vastleggen. Ratio kan veel beslissingen voor je nemen, echter je gevoel, je intuïtie is zeker zo belangrijk.

Wanneer je je onzeker voelt in het nemen van een beslissing, kan een goed ontwikkelde intuïtie jou helpen om in alle zelfvertrouwen keuzes te maken.

Wanneer je erin slaagt om te handelen wanneer intuïtie en ratio op 1 lijn staan, ben je congruent, voel je authentiek aan.

Tijdens mijn coachings fungeren mijn paarden als barometer wanneer cliënten spreken vanuit congruentie (ratio & gevoel op 1 lijn) Wanneer je congruent bent, komen ze naar je toe, wanneer je niet congruent bent, geven ze stress signalen. Paarden reageren op energie, net zoals alle andere dieren, en net zoals zelfs mensen. Wanneer je congruent en authentiek bent, straal je een hogere levensenergie uit, heb je een grotere aantrekkingskracht en komt het leven naar je toe, zowel privé of zakelijk?

 

Ik wens je veel succes met het ontwikkelen van je intuïtie en vooral met het samenwerken tussen ratio en voelen.

En met een goed ontwikkelde intuïtie, met een intuïtie die samenwerkt met het denken, geef je jouw zelfvertrouwen indirect een boost.

Wil je meer lezen over zelfvertrouwen, check dan volgende blog https://www.be-delighted.be/blog/592840_zelfvertrouwen-vertrouw-ik-mezelf-en-de-andere

 

Liefs

 

An Wauters Delighted

Hoe kan ik jou helpen?

Ben je geïnspireerd of heb je een vraag rond dit thema, aarzel niet om contact met me op te nemen. Laat je gegevens en je vraag hier achter en ik contacteer je spoedig terug

Liefs

An Wauters Delighted