Zelfvertrouwen: Ben ik de allerbeste?

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 15:01

Soms vraag ik me af of ik wel een goede coach ben, of coachen echt mijn talent is. Na wat zelfstudie werk begreep ik dat coachen geen talent is maar een vaardigheid. Het is een vaardigheid dat je leert, dat je onder de knie krijgt door de juiste tools in te zetten, door talenten te gebruiken zoals bijvoorbeeld toekomst gericht te zijn, onpartijdig te zijn, empatisch te zijn, door veel te oefenen en er vooral heel veel plezier in te hebben.

In deze blog neem ik je mee in het thema talenten als bouwsteen om jouw zelfvertrouwen te versterken. In deze blog heb ik het over

  • Wat is het verschil tussen een talent en een vaardigheid?
  • Waarom je talent inzetten?
  • Hoe herken ik een talent?
  • Je talenten beter leren kennen?

Wat is het verschil tussen een talent en een vaardigheid?

Een talent is een aangeboren vermogen om iets goed te kunnen, je hebt aanleg voor iets, je bent begaafd.

Een vaardigheid daarentegen is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren. Het wordt vergaard door praktische ervaring, door korte of langere tijd regelmatig te oefenen.

Samengevat, een talent is aangeboren een vaardigheid ontwikkel je door ervaring. In mijn voorbeeld hierboven is coachen geen talent maar een vaardigheid die ik ontwikkel door veel te oefenen en door talenten in te zetten zoals empathisch zijn en toekomstgericht te denken/handelen.

Waarom zou je je talent inzetten?

Wanneer je in de mogelijkheid bent om dagelijks jouw aangeboren talent in te zetten, in je werk, in je gezin, in een groep, zal je je meer betrokken voelen. Wanneer je je talent kan inzetten, geeft jouw dit meer energie dan dat het jouw kost. Wanneer je je talent hebt ontwikkeld in vaardigheden ga je ook resultaten boeken, waardoor je vertrouwen in jezelf zal vergroten, waardoor je erkenning van anderen zal krijgen en je zelfvertrouwen nogmaals zal groeien.

Vanuit het oude schoolse systeem, vanuit oude HR-modellen hebben we de gewoonte om onze zwakke punten te verbeteren, om onze gebreken te corrigeren. Het corrigeren zit diep ingebakken in onze cultuur (de juf met de rode pen, weet je nog... ), echter blijft het de weg van de grootste weerstand. Wanneer we het vanuit een ander perspectief bekijken, onze sterke punten herkennen en deze versterken, komen we tot andere inzichten.

Wanneer we onze sterke punten inzetten krijgen we meer energie, meer zelfvertrouwen, meer betrokkenheid en uiteindelijk ook meer resultaat. Stel je voor wat er gebeurt wanneer je werkt in een groep van mensen  en iedereen gaat in zijn talent staan, iedereen is gelijkwaardig in zijn specialiteit, iedereen geeft het beste van zichzelf, iedereen in betrokken en energiek….

In plaats van ons te focussen op het verbeteren van onze gebreken, in plaats van de weg van de grootste weerstand te nemen, kunnen we ook kiezen voor ons talent. Met de samenstelling van het juiste team met ieder op de juiste plek, kom je tot een rendabel en efficiënt model.

Hoe herken je een talent?

Omdat een talent aangeboren is, iets waar je aanleg voor hebt, herken je het meestal niet bij jezelf. Je vindt het normaal en je handelt vanuit jezelf zonder nadenken.

Om je talent bij jezelf te ontdekken, kan je reflecteren over je dagelijkse activiteiten met volgende vragen:

Waar krijg ik energie van?

Waar word ik echt blij van?

Wanneer voel ik me echt betrokken?

Door feedback aan anderen te vragen, wat zij in jou herkennen als talent, is ook een leuke oefening.

Je talenten beter leren kennen

In mijn praktijk is een talenten-analyse vaak een onderdeel van een langer traject rond zelfvertrouwen, innerlijke rust of energie herstel. 2 boeken waar ik mijn cliënten naar verwijs zijn “ontdek je sterke punten 2.0” van Tom Rath  of “ik kies voor mijn talent” van Luk Dewulf.  Beide boeken kan je zelf online bestellen. Ze bevatten een zelftest om concreet mee aan de slag te gaan zodat jij een beter zicht krijgt op je talent en deze nog meer kan inzetten in je dagelijks leven en werk.

https://www.managementboek.nl/boek/9789000361472/ontdek-je-sterke-punten-2-0-tom-rath

https://www.standaardboekhandel.be/p/ik-kies-voor-mijn-talent--herwerkte-editie--met-online-tool-9789082542219

 Energie, motivatie en flow gegarandeerd!

Je bewust zijn van je talenten geeft een direct positief effect op jouw zelfvertrouwen. Wil je meer lezen rond zelfvertrouwen, check dan volgende blog https://www.be-delighted.be/blog/592840_zelfvertrouwen-vertrouw-ik-mezelf-en-de-andere

Veel succes!

Hoe kan ik jou helpen?

Ben je geïnspireerd of heb je een vraag rond dit thema, aarzel niet om contact met me op te nemen. Laat je gegevens en je vraag hier achter en ik contacteer je spoedig terug

Liefs

An Wauters Delighted