Veel gestelde vragen over paardencoaching

Gepubliceerd op 25 oktober 2021 om 12:06

Een collega van me had dit weekend een paarden coaching gedaan. Ze was vol lof en vertelde dat het "mindblowing" was. Er waren heel wat puzzelstukjes voor haar op hun plaats gevallen. Het triggerde me maar ik kan me er helemaal niets bij voorstellen. Wat houdt zo een paarden coaching in?

Wel speciaal voor jou, voor jouw gezonde nieuwsgierigheid, schreef ik deze blog om al jouw vragen te beantwoorden.

 

Is het veilig? Ik ben bang van paarden.

Bij aanvang van de coaching met paarden bespreken we steeds de veiligheidsvoorschriften. In dit gesprek wordt er gesproken over verwachtingen en grenzen waarmee rekening wordt gehouden. De meeste sessies beginnen met het van de weide halen van de paarden. In deze fase sta je als cliënt buiten de weide en kunnen de paarden niet tot bij jou komen. Wanneer ze vervolgens op stal staan, gaan we verder met de connectie fase. In deze fase kan je rustig op een veilige manier een vertrouwensband opbouwen. Afhankelijk van je wensen wordt jouw paard uit de stal gehaald en gaan we samen naar de piste waar er meer bewegingsvrijheid is. Gedurende de sessie blijf ik als coach steeds dicht in de buurt om de veiligheid te bewaken.

Heb ik een beginvraag nodig om aan  een sessie deel te nemen?

De meeste cliënten hebben vooraf een vraag, echter is dit niet noodzakelijk. Je kan ook met een open blik de paarden bezoeken en kijken wat er op dat ogenblik zich aandient. Je gaat als het ware op ontdekking in je binnenwereld om te observeren wat er op dit ogenblik speelt in je leven. Je krijgt een spiegel voor jouw ziel, je ontdekt een stukje van jezelf. Wanneer je geen concrete vraag hebt, is jouw vraag in feite om jezelf wat beter te leren kennen.

Je ontdekt een stukje van jezelf,

alsof je een spiegel krijgt voor je ziel

Wat zijn veel voorkomende thema’s die aan bod komen?

 

Wanneer cliënten tot bij mij komen, doen ze dit meestal vanuit een probleem of uitdaging die voor hen ligt. Enkele voorbeelden zijn:

 

  • Ik ben onrustig, ik pieker veel, ik kan moeilijk slapen.
  • Ik voel me futloos, heb weinig energie.
  • Ik heb net een zware periode achter de rug door een breuk, relationeel of professioneel en wil graag mijn eigen leven weer oppikken, mijn eigen pad bewandelen.
  • Ik heb faalangst. Ik ben onzeker. Ik voel me minderwaardig. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen, om grenzen aan te geven.
  • Ik wil een keuze maken maar ik geraak er alleen niet uit.

Waarom zou ik kiezen voor coaching met paarden? Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere coaching of therapie?

  • Voordeel 1: We werken buiten in de natuur. De frisse lucht en het weidse gezicht zorgen ervoor dat we zuurstof geven aan onze ziel. De paarden brengen je naar het hier en nu, waardoor je hersenfrequentie zakt en je rustig wordt. Dit zijn fijne omstandigheden om te werken aan jezelf.
  • Voordeel 2: Paarden zijn zeer zuivere coaches. Paarden zijn hypergevoelig voor energie en gaan datgene spiegelen wat er op dit moment speelt bij jou. Ze doen dit liefdevol en onvoorwaardelijk
  • Voordeel 3: Paarden zijn als het ware een leugendetector. Ze scannen je op congruentie: zit jouw denken, voelen en handelen op 1 lijn? Wanneer je handelen niet overeenkomt met je denken en voelen, ervaren ze je als onveilig en geven ze je deze feedback. Samen gaan we via een trial en error methode op zoek naar jouw unieke pad dat klopt.
  • Voordeel 4: Paarden geven je een nieuw perspectief. Mogelijks heb je al wat ondernomen om je eigen persoonlijke groei een duwtje te geven, je hebt al wat psychologische hulp ingeschakeld of je heb al wat coaching trajecten doorlopen. En toch hebt je het gevoel dat je nog niet tot de kern bent doorgedrongen.  Wel paarden communiceren op een andere frequentie met je, waardoor je vanuit een nieuw perspectief naar jezelf kan kijken.

Is 1 sessie voldoende of is een traject nodig? En uit hoeveel sessies bestaat dit traject?

Het is mogelijk om 1 sessie te boeken, echter tijdens zo een sessie kan je enkel bewust worden van iets, we kunnen in 1 sessie nog niet aan de slag gaan met jouw groei. De eerste stap voor groei is bewustwording, dus zo een kennismakingssessie is steeds verrijkend.

 

Bewustwording is de eerste stap voor groei

 

Wanneer je echter een bepaald thema wil aanpakken, indien je wenst te groeien in zelfvertrouwen, indien je assertiever wil worden of indien je vitaler of veerkrachtiger in het leven wil staan, gaan we samen op pad voor enkele maanden. Hiervoor werken we een op maat gemaakt traject uit waarin de paarden ingezet worden indien nodig.

Mogen er andere mensen toekijken? Is het enkel individueel of ook in groep mogelijk?

 

Wanneer je als cliënt iemand wil meebrengen, kan dit. De toeschouwers staan wel steeds op een afstand toe te kijken om het energieveld niet te verstoren. De toeschouwer kan visueel volgen echter inhoudelijk kan hij/zij niet meeluisteren. De meeste sessie gaan individueel door, maar in team kan er eveneens gecoacht worden. Thema’s die aan bod komen in groep zijn samenwerken, vertrouwen in elkaar, visie, rolverdeling, etc…  

 

Groepsdynamiek als motor tot groei

 

Wil je meer lezen? Coachen met Paarden / Coachen | Delighted (be-delighted.be)

Of heb je nog een vraag die met bovenstaande blog niet is beantwoord, aarzel niet om ze hieronder te stellen, ik beantwoord ze graag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Driesen kim
een jaar geleden

Hey ik ben kim ik ben vrouw van 41 jaar ik ben een enorme dierenvriend en zeker ook met paarden,heb al vele jaren een depressie en leef met veel angsten en stress ik kan geen dag tot rust komen of me ontspannen soms voel ik me teveel op deze wereld om dat alles me teveel is en wereld te zwaar voor me is en voor rest ....

Vriendelijke groeten Driesen kim

Tamara Kok
3 jaar geleden

Ik ben zeer hoogsensitief en vind het steeds moeilijker om mijn plek te vinden in deze harde wereld!
Zou paardencoaching iets voor mij zijn?
Heb jaren zelf gereden en enorme dierenvriend.
En hoeveel kost een sessie?
Alvast bedankt
Mvg
Tamara