Handel jij vanuit gevoel of vanuit ratio?

Gepubliceerd op 9 februari 2020 om 09:51

Wanneer klanten bij mij in coaching komen, komen ze meestal rechtstreeks van hun werk of zijn ze voor een uurtje kunnen ontsnappen aan de hectiek van de dag: een to do lijstje in hun hoofd, zorgen over de toekomst en pijn uit het verleden. Gedachten spinnen rond in hun hoofd, ze zien er bedrukt en gehaast uit.

 

Het eerste wat ik samen met de paarden vraag aan de klant is om in het hier en nu te komen. Om gedachten af te sluiten, zorgen en angsten te laten rusten, connectie te maken met zichzelf, connectie te maken met de omgeving, met de paarden, met mij.

Pas wanneer we 3x een positief kunnen antwoorden op de vragen, "ben ik hier?", "ben jij hier?", "zijn wij hier?", zie ik dat de klant geland is en is de klant klaar om nieuwe informatie tot zich te nemen of nieuwe perspectieven te ontdekken.

In dit proces spiegelen de paarden heel mooi in welke fase de coachee zit. Pas wanneer het paard open is (ontspannen) en connectie wil maken met de klant kan het coaching traject of training starten.

 

We leven vandaag in een maatschappij waarin alles mogelijk is, waar succes vanzelfsprekend is en de verwachtingen torenhoog liggen. De grootste uitdaging vandaag is om trouw te blijven aan de keuze die echt bij ons past. Maar op basis van wat maken we deze keuze, op basis van feiten of op basis van gevoel? En wanneer weet je of je keuze echt bij jou past. Maak ik mijn keuze niet op basis van angsten of ego?

Congruentie

Denken

Voelen

Doen

 

Wel in de wereld van paarden word je beloond op congruentie. Pas wanneer je gedachten, je gevoel en je gedrag op 1 lijn staan, ben je congruent en bijgevolg veilig voor een paard. Pas wanneer je congruent bent, zal een paard met je in connectie willen gaan, ontspannen zijn en met je meewerken. Wanneer je niet congruent bent, voelt het paard zich niet veilig en gaat hij, afhankelijk van het karakter van het paard in een stress-reacties: fight, flight, freeze.

Een laatste en erg belangrijk voordeel aan coachen met paarden, is dat paarden oordeelloos zijn. Het is ok om 99 x niet congruent te zijn en 1 x wel congruent te zijn. Een paard heeft onvoorwaardelijk veel geduld met je en geeft je elke maal opnieuw de kans om te connecteren, oordeelloos en zonder verwachting.

Coachen met paarden gaat om authenticiteit, verbinding en veiligheid in het hier en nu, midden in de natuur met een gegarandeerde portie fun.

En dat zijn voor mij alle ingrediënten om te leren, om te groeien, om jezelf te zijn. Op basis van deze ingrediënten zijn er tal van mogelijkheden om uit te werken in samenspraak met de klant, individueel of in groep:

Aanbod

Individueel

 

Loopbaanbegeleiding

Competentie-ontwikkeling:

-          Zelfvertrouwen

-          Assertiviteit

-          Leiderschap

-          Veerkracht

-          Communicatie

Groep

- Algemene teambuilding

- Situationeel leiderschap

- Verbindende communicatie

- Salestraining

Nieuwsgierig?

 

Boek dan vandaag nog een gratis kennismakingssessie incl mini coachingssessie met de paarden.

An Wauters

+32 498 860 876

anwauters@be-delighted.be