Leven zoals een paard in een wereld met Corona

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 17:34

Gemengde gevoelens.

Aan de ene kant geen sociaal leven, drukke kinderen, preteaching, …

Aan de andere kant extra tijd, genieten, verbinden, reflecteren, evalueren, …

De voorbije weken heb ik  uren bij onze paarden doorgebracht: observeren, voelen, zijn, …

Een onbetaalbaar cadeau als paardencoach om mij te kunnen verdiepen in hun taal, om hun wereld nog beter te begrijpen en in de toekomst efficiënter met hen samen te kunnen werken tijdens de coachings.

Maar naast de intense en liefdevolle connectie die ik de laatste weken heb versterkt, leerden ze me ook op een andere manier te kijken naar onze maatschappij die vandaag kreunt onder de gevolgen van Covid-19.

Met enthousiasme deel ik enkele inzichten die ze me geven, hoe zij leven en hoe zij ons spiegelen om dit virus te accepteren.

5 Tips die paarden ons vandaag geven


1) Ze leven in het hier en nu. “Geniet”

Ze treuren niet over het verleden, over wat er niet meer is of ze zijn niet bang voor de toekomst, wat er mogelijk of misschien kan gebeuren. Het hier en nu is alles wat er is. Pluk de dag en wees dankbaar voor wat er vandaag is.

2) Ze accepteren elke situatie zoals deze is. “Go with the flow”

Paarden filosoferen niet over waarom iets gebeurt, ze breken hun hoofd niet over complottheorieën, over gevolg en oorzaak. Zolang er geen levensgevaar is, komen ze niet in opstand en aanvaarden ze elke situatie.

3) Ze zijn groepsdieren. “Zorg voor elkaar”

Paarden leven in een kudde. Wanneer er gevaar dreigt, waarschuwen ze elkaar, helpen ze elkaar. Ze geven elkaar feedback op kwetsbaarheden met als enig doel, de groep sterker te maken. De groep is maar zo sterk als de meest kwetsbare schakel.

4) Ze zijn onderdeel van een groter geheel. “Wees dienstbaar”

In tegenstelling tot de mens, die individueel is en autonomie nastreeft, zijn zij een onderdeel van een groter geheel. Hun gedrag staat ten dienste van het grotere geheel en de evolutie. Ze zijn dienstbaar, welke investering het ook van hen individueel vraagt.

5) Ze hebben nood aan orde en duidelijkheid. “Leid of laat je leiden”

Voor paarden is duidelijkheid in de rangorde, in de leiding van levensbelang. De leider wordt geaccepteerd, communiceert duidelijk en zorgt voor de veiligheid. Hoewel mijn website geen politiek forum is, wil ik wel een knipoogje werpen naar onze regering. De huidige manier van regeren, van communiceren en leiden zorgen spijtig genoeg bij de mensen niet voor rust en veiligheid.

Paarden inspireren ons

“Handig” zal je zeggen, levenslessen van een paard, maar de mens is geen paard. Klopt! En toch, zolang de mens bestaat, hebben paarden een rol in ons leven gespeeld, hielpen ze ons met transport of  werden ze ingezet in oorlogen. Ze zijn een bron van voedsel en worden ingezet voor recreatie. De laatste decennia spelen ze ook een inspirerende rol om de mens dichter te brengen bij zichzelf, bij de natuur, om te onthaasten, om te verbinden. Therapie met paarden heeft ondertussen zijn werking bewezen en coaching met paarden is in zijn opmars.

Als mens zijn we actiegericht en streven we individuele doelen na, en dat is prima, dat onderscheidt ons van dieren, van een paard. Maar zolang dit virus onze maatschappij in zijn greep heeft, zolang we geen actie kunnen ondernemen en ons enige doel is om in ons kot te blijven, kunnen we de uitnodiging aannemen om van paarden te leren op een andere manier naar de wereld te kijken.

Liefs

An Wauters Delighted

 

Wil je meer weten over wat paardencoaching inhoudt,

check dan https://www.be-delighted.be/coachen-met-paarden


Reactie plaatsen

Reacties

Dominique
4 jaar geleden

Lieve An, ik ben zo dankbaar dat ik telkens jou verhaal, hoe jij je voelt in het hier en nu mag en kan lezen tijdens de covid - 19. Wat mis ik onze gesprekken, jou warme knuffels... . Zo dankbaar dat ik telkens uit iedere boodschap ook een inzicht mag ontvangen. Is dat altijd even leuk neen. Maar ik kan er nu wel mee aan de slag. En Idd we kunnen nog heel veel leren van onze grote vrienden. Want zei zijn immers, lieve mensen de spiegel van onze ziel. Dank u wel An voor de boodschappen. 😘