Hoe omgaan met de dreiging van een nieuwe lock down

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 14:44

We zijn nog niet helemaal bekomen van een eerste lockdown of de tweede staat al voor de deur. Maanden zijn we niet meer gaan dansen. Deze zomer hebben we geen verre reizen durven boeken. Diverse sectoren, zoals bijvoorbeeld de horeca, zijn nog aan het herstellen van hun gelede schade. Met zijn allen verlangen we naar meer versoepelingen van de Corona-regels. Maar helaas de cijfers van nieuwe besmettingen en ziekenhuis opnames verplichten ons om de regels te verstrengen.

covid lockdown

De onrust stijgt

 

Als stress- & life coach probeerde ik zelf het hoofd koel te houden de voorbije maanden. Ik probeerde het beste te maken gezien de omstandigheden. Maar vandaag moet ik toch wel toegeven dat ik zelf een onrust ervaar, een teleurstelling voel, dat ik wat ongeduldig word. Hoog tijd om weer even in mijn pen te kruipen en een blog te schrijven over dit actuele thema.

In mijn omgeving zie ik dat mensen heel divers reageren.

Je hebt een groep van mensen die nog steeds in ontkenning zijn. “Het is maar een griepje, het zal wel snel overwaaien”. Deze mensen ontkennen of minimaliseren het probleem. Ze begrijpen niet waarom deze regels worden opgelegd en zouden liefst van al vluchten naar een plek waar alles is zoals voorheen.

Een tweede groep van mensen gaat in protest. “Het is wetenschappelijk niet bewezen dat een mondmasker efficiënt is”. Op rebelse wijze zal deze groep van mensen alle opgelegde regels in vraag stellen en/of zelfs in overtreding gaan.

Een derde groep van mensen is echt bang, bang om ziek te worden, bang om familie te verliezen, bang om hun inkomen te verliezen, bang bij de gedachte waar deze wereld naar toe gaat, …. Deze groep van mensen trekken zich terug in alle veiligheid. Ze houden zich aan alle regels of gaan zelfs nog extra beschermingsmaatregelen treffen voor zichzelf.

Fight Flight Freeze

 

Je zou kunnen zeggen dat deze drie reacties een normale stress reactie is op een bedreigende situatie. Flight (ontkenning), Fight (protest)  en Freeze (angst). Het is ok om ruimte te maken voor emoties, echter op lange termijn is er gelukkig nog een vierde optie. De optie van veranderingen en mogelijkheden.

Reinventing Life

fight flight freeze

Wanneer we even de tijd nemen voor onszelf om te reflecteren wat onze eigen persoonlijke behoeften en dieper liggende drijfveren zijn, kunnen we onderscheid gaan maken tussen ons handelen vanuit stress of ons handelen vanuit eigen geweten.

Heb je vandaag behoefte aan sociaal contact? Heb je behoefte om contact te houden met vrienden en familie? Heb je de nood om te gaan werken? Om de kost te verdienen of eenvoudig om je nuttig te maken in de maatschappij?

Zolang je connectie blijft maken met je eigen drijfveren en behoeften, is er een optie om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het is belangrijk vandaag om de regels te respecteren, om de medische sector niet te overbelasten en om kwetsbare risico-groepen niet te bedreigen. Maar het is vandaag nog veel belangrijker om te blijven leven, consumeren, werken, verbinden en vooral plezier te maken.

Tussen alle regels door ontstaan er mogelijkheden, nieuwe markten om te exploreren, nieuwe gewoontes, … “reinventing life”.

life coach

Mogelijkheden

Tijdens de eerste wave van Corona heb ikzelf de beslissing genomen om voor mijn coachingspraktijk voornamelijk buiten te gaan werken, met onze paarden. Ik voelde dat online coachen me veel energie kostte en ik een bepaalde interactie met de klant miste.

Ondertussen hebben we al heel wat trajecten tot een goed einde gebracht buiten, in de weide, samen met de paarden. De paarden zorgen voor extra rust en verbinding. Een out of the box omgeving creëert bovendien extra mogelijkheden om nieuwe perspectieven te exploreren.

Wil je jouw stress-gedachten eens uitdagen of op ontdekking gaan naar al jouw mogelijkheden, ben je van harte welkom in de coaching praktijk, in de frisse buitenlucht, Corona proof.

Liefs

An Wauters Delighted


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.