Veel gestelde vragen over life coaching

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 16:12

Life coaching: een hype of een effectieve meerwaarde?

An Wauters Lifecoach

Lifecoaching is een vorm van coaching die de laatste jaren erg populair is geworden. Logisch als je kijkt naar de maatschappij waar we vandaag in leven. Het aanbod waar we vandaag uit kunnen kiezen is exponentieel gegroeid ten opzichte van 50 jaar geleden, en dat op alle vlakken.

 

Keuzestress of bewust kiezen?

 

Vroeger vond je een partner in het lokale dorpscafé, vandaag kan je kiezen uit een breed aanbod via datingsites, tinder, social media,…

Vroeger koos je op je 18de voor een beroep en bleef je bij je leest tot je pensioen. Vandaag is de arbeidsmarkt zo turbulent, ontstaan er dagelijks nieuwe functies door aangepaste technologieën en trends. 

Vroeger ging mijn mama naar de wekelijkse bijeenkomst van de KVLV.  Vandaag is het vrije tijds aanbod zo breed: van pottenbakkerijen tot personal trainers, van bloemschikken tot parachute springen. En op social media worden alle waauwww effecten gedeeld waardoor je YOLO en FOMO syndroom wordt geactiveerd (YOLO = you only live once / FOMO = fear of missing out)

We zijn vandaag op een punt gekomen dat je heel bewust mag zijn wie je bent, wat jij verlangt om zo de juiste keuzes te kunnen maken, om zo een leven te creëren wat voor jou fijn voelt. En dat is iets waar een lifecoach je mee kan helpen.

 

zelfontwikkeling

Gaan op YOLO en FOMO of toch liever bewust voelen, trouw blijven aan jezelf en waarden gericht handelen?

 

uitdagingen

Moet je een probleem hebben om met een lifecoach aan de slag te gaan?

Nee het is niet nodig om een probleem te hebben. Je gaat naar een lifecoach wanneer je bewust wil leven, wanneer je jezelf beter wil leren kennen en van hieruit de juiste keuzes in het leven kan maken. Het heeft weinig zin om met een lifecoach aan de slag te gaan wanneer je tegen 200 per uur leeft. Meestal wanneer je een probleem hebt, wanneer je net een relatiebreuk of ontslag achter de rug hebt, sta je even stil bij het leven, staat je hart open en kan je belangrijke stappen zetten naar transformatie en verandering doorvoeren.

comfortzone

Wat kost een life coach?

De prijs van een life coach is sterk afhankelijk van zijn of haar ervaring en expertise. Een correcte prijs voor een life coach is tussen de 50€ en 150€ per uur. Meestal factureert een life coach niet per uur maar per traject. Een life coach is niet een eenvoudige dienst die je aankoopt wanneer je een probleem hebt dat in 1 sessie wordt opgelost. Daarom werken de meeste life coaches met een traject, een proces dat je met jezelf aangaat van bewustwording, keuzes maken en actie ondernemen. De prijs van zo een traject is afhankelijk van intensiteit en duurtijd. Je spreekt van een traject vanaf 3 sessies. Een traject duurt meestal maximum 1 jaar. De gemiddelde prijs van een traject kost tussen de 250€ en 2500€. Dit bedrag kan duur lijken, echter met een nieuw paar schoenen, een fancy etentje of een vakantie heb je dit bedrag al snel uitgegeven.

De kosten die voortvloeien uit een stukgelopen relatie, een ontslag, een burnout, een alcoholverslaving, gezondheidsproblemen zijn veel hoger dan de investering die je preventief gunt aan jezelf.

jezelf zijn

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een life coach?

Naar een psycholoog ga je wanneer je psychische problemen hebt of een heftige problematiek wenst aan te pakken. Therapie past het beste bij jouw wanneer je zelf niet meer in staat bent om actie te ondernemen. Je normale functioneren

Is verstoort waardoor je de eerste stappen niet zelf kan zetten.

 

Een life coach daarentegen kan met je aan de slag wanneer je helemaal geen probleem hebt maar enkel behoefte hebt aan een sparringpartner, iemand die je helpt jezelf beter te leren kennen, je helpt je waarden in kaart te brengen en van hieruit de juiste keuzes en gedragsveranderingen door te voeren.

Een life coach kan je ook helpen wanneer je net uit een breuk komt en je voldoende energie voelt om het roer van je leven goed om te gooien.

Heb je na het lezen van deze blog interesse in life coaching, verwijs ik je graag door naar mijn pagina