Doorheen het hele aanbod van Delighted, is er een mogelijkheid om jouw coachingstraject met paarden te laten verlopen.

Waarom zou je kiezen voor een coaching met paarden?

Mindfulness

 

Paarden (of dieren in het algemeen) hebben een rustgevend werking op de mens. 

Wanneer klanten zich voor het eerst aanmelden bij me, constateer ik vaak een ongerustheid. Klanten voelen dat ze niet optimaal kunnen groeien in de huidige situatie waarin ze zich begeven, dit kan zowel zijn op gebied van werk, relatie, gezin of eenvoudig weg het leven zijn. Doordat je omgeving niet optimaal aansluit op wat jij nodig hebt op dat ogenblik, ga je je niet veilig voelen en hebben we als mens de neiging om verandering te gaan sturen vanuit ons hoofd in plaats van ratio en gevoel te laten samenwerken. 

De paarden en de buitenlucht geven jouw een uitnodiging om aan te komen in het hier en nu. Piekergedachten worden stop gezet en ratio en gevoel kunnen weer gaan samenwerken. De paardencoaching wordt gecombineerd met mindfulness technieken.

Bewustwording

Elke dag hebben we 100.000 gedachten die in ons hoofd ronddwalen. Slechts 5% van deze gedachten zijn bewust, de andere 95% van deze gedachten beïnvloeden onbewust ons gevoel en gedrag. 

Enkele voorbeelden:

Onverklaarbare angsten met vermijdingsgedrag als gevolg (bijvoorbeeld angst om te spreken in publiek met als gevolg het vermijden van een leuke opdracht)

Onverklaarbaar schuldgevoel met "please"gedrag als gevolg (bijvoorbeeld het gevoel dat je de andere een wederdienst moet geven waardoor je continu over je eigen grenzen gaat)

Tijdens een paardencoaching ga je onbewuste gedachten naar je bewustzijn brengen. Tijdens een coaching gaan we deze belemmerende gedachten transformeren naar helpende gedachten.

Congruentie

 

Paarden reageren op congruentie. Wanneer jou gedachten, gevoel en handeling op 1 lijn staan, voelt het paard zich veilig bij jou. Wanneer we niet congruent zijn en gaan handelen vanuit verwachtingen, vanuit angst of enkel vanuit ons hoofd zonder rekening te houden met ons gevoel, gaan de paarden jou dit laten zien door je te negeren of je een (veilig) duwtje te geven.

In een loopbaanbegeleiding of wanneer je een keuze moeten maken in het leven, kan een coaching met paarden zeer verhelderend werken.

Verloop van een paardencoaching

Een paardencoaching is steeds een onderdeel van een traject in persoonlijke ontwikkeling. Zowel een lifecoaching, een loopbaanbegeleiding, een ondernemerscoaching of een stress&burnout coaching van minstens 4 sessies krijgt een extra verdieping door naar buiten te gaan en de paarden te laten spiegelen wat er op onbewust niveau speelt.

Na een intake gesprek, na het bespreken welke verwachtingen je hebt van het coachingstraject gaan we in de loop van het traject 1 of 2 maal naar buiten, naar de weide. 

 

 

Stap 1 (mindfulness)

Je maakt kennis met de paarden, je connecteert, je komt aan in het hier en nu.

Er is een mogelijkheid om de paarden te borstelen, te wandelen, te zijn.

 

Stap 2 (bewustwording)

Er wordt tijd en ruimte gemaakt om het paard jou datgene te spiegelen wat bewust mag worden.

Op dat ogenblik constateren we vaak dat er andere topics spelen dan besproken werd in het intakegesprek.

In deze fase zien we soms dat het paard dieper liggende emoties gaat "her-verteren" waardoor jouw emotioneel rugzakje lichter gaat aanvoelen.

Stap 3 (congruentie)

Op basis van het aangereikte thema worden er situaties gesimuleerd via kegels en balken. In deze fase is er een grote gelijkenis met systemisch coachen.

Via spiegelwerk van het paard wordt duidelijk wat jouw congruent pad is.

In deze fase krijg je onder andere een zicht op volgende vragen:

- Welke richting wil ik uit?

- Wanneer sta ik in mijn kracht?

- Wat zijn mijn helpende en belemmerende gedachten?

- ...

 

 

 

 

Stap 4 (go to action)

Wanneer de paardencoaching is afgelopen, gaan we terug aan tafel in de coachingsruimte een actieplan maken om dat gene wat voor jou is bestemd, vorm te gaan geven.